ELEKTROLUCNO ZAVARIVANJE PDF

INVERTER GYS P ZAVARIVANJE INVERTER GYS P WELDING WELDING ARC GYS.

Author: Shaktigar Akinoshicage
Country: Reunion
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 9 February 2010
Pages: 444
PDF File Size: 18.72 Mb
ePub File Size: 8.28 Mb
ISBN: 443-8-37506-817-1
Downloads: 47760
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Arashijar

Sve je to dato u uputstvu ili u katalozima fabrika.

Ovaj postupak se malo primenjuje. U upotrebi je od Uvek se ispod sastava limova mora postaviti podloga od gvozdenog lima ili azbesta.

Po spoljnjem izgledu elektrode mogu biti: Kod ovog postupka se dve ugljene elektrode postavljaju pod uglom jedna prema drugoj i izmedju njih se nalazi elektromagnet koji odbija plameni luk.

Istopljen metal prima kiseonik i azot iz vazduha, a ugljenikmangan i azvarivanje izgore. Da bi to prijanjanje bilo bolje, mogu se prethodno bakarisati ili poniklovati.

Na vrhove elektroda i preko luka duva struja vodonika, kja izlazi iz prstenastih siskova. Ovaj postupak je u upotrebi od Struja izmedju elektrode i metala sastoji se od elektrona i pozitivnih jona.

  CERCLAGE DU COL UTRIN PDF

Ako se zavaruju predmeti od valjane bronzeonda ih je potrebo zagrejati. Plus pol se vezuje za predmet, a minus pol za elektrodu.

Benardosov postupak je najstariji postupak zavarivanja Olovo se zavaruje samo sa ugljenim elektrodama. Oni nisu osetljivi na promene i udare struje koji nastaju pri zavarivanju lukom.

Bakar i njegove legure su se ranije zavarivale Autogenim postupkom. Pri zapaljivanju luka napon iznosi V, a pri zavarivanju V.

Ručno elektrolučno zavarivanje – Wikipedija

Istopljeni metal zima iz vazduha kiseonik i azota u luku sagorevaju Ugljeniksilicijum i mangan. Elektroluucno zavarivanje se primenjuje uglavnom pri popravkama livenih predmeta. Umesto volfram elektroda mogu se uporebiti elektrode i od drugih metala. Ovde se razlikuju toplo i hladno zavarivanje.

Elektrolučno zavarivanje

Za zavarivanje se primenjuju iste legure kao kod zavarivanja gasom. Za izradu elektroda uzima se onaj materijal koji po svom sastavu odgovara predmetu koji se zavaruje ili navaruje.

Kod njega je plus pol vezan za predmet koji se zavaruje a elektroda za minus pol. Zavarivanje nikla i njegovih legura kao elektrode upotrebljava se monel metal. Pored ovih postoje i obmotane elektrode koje su osim toga obmotane azbestom ili trakom od hartije.

  C# ITEXTSHARP LANDSCAPE PDF

Oni imaju bolje osobine za zavarivanje tankih limova i sa njima se bolje zavaruje sa elektrodama sa dubokom penetracijom. Ovaj postupak se primenjuje za izradu sudova do lima, kotlova, konstrukcija, cevi i za navarivanje.

Elektrolučno zavarivanje – Wikipedia

Zbog toga su oni skuplji od ostalih. Pri sudaru elektrona sa predmetom koji se zavaruje, predmet se zagreva na temperaturu koja iznosi do stepeni celzijusa. Elektroda se dalje topi, sliva se zajedno sa istopljenim ivicama lima i ispunjava oluk.