JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Voodoomi Vibar
Country: Djibouti
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 13 February 2014
Pages: 175
PDF File Size: 6.35 Mb
ePub File Size: 2.99 Mb
ISBN: 718-3-73736-607-9
Downloads: 50654
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samulrajas

Pendidik membina keyakinan diri kanak-kanak dan memuji hasil seni kanak-kanak. Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa. Blok Berwarna Colourful Building Block. Pendidik melaksanakan aktiviti menconteng bersama bayi dan kanak-kanak setiap hari.

Lebihan makanan tidak disimpan semalaman untuk diberi semula kepada kanak-kanak. SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut: Pendidik dan kanak-kanak berdiri tegak dan menyanyi dengan penuh bersemangat. Selepas aktiviti, kanak-kanak digalakkan menyimpan alat-alat mainan dalam bakul atau di tempat asalnya sebagai latihan urus diri dan kebersihan taska.

Kriteria penganugerahan adalah seperti berikut:. Makanan yang diberi kepada kanak-kanak seimbang dan berkhasiat. Penilaian Kendiri atas talian bersandarkan enam 6 SP iaitu:.

Pendidik memastikan kanak-kanak memberus gigi dua kali sehari iaitu selepas sarapan dan makan tengahari. Pendidik membersih muka, mata, telinga dan hidung bayi dengan betul. Kanak-kanak tidak bermain atau berlari di dalam pehderaan air dan mereka tidak boleh berada di bilik air tanpa pengawasan orang dewasa. Kaki bayi dibasahkan dan bayi dimasukkan perlahan-lahan ke dalam besen yang beralas. Pendidik menukar lampin bayi sekurang-kurangnya tiga kali atau lebih mengikut keperluan.

  HACHIKO GOODBYE PIANO SHEET PDF

Pendidik memberi peluang kanak-kanak memilih alat-alat mainan yang diminatinya. Pendidik memastikan kanak-kanak selesa dan bersedia. Pendidik menyelia kanak-kanak masuk ke bilik mandi, menanggalkan pakaian dan mandi jika perlu.

Standard 4 Pembangunan Profesionalisme dan Pembelajaran. Pendidik memastikan fizikql bergembira bermain sambil belajar sesuatu dari pengalaman main air. Buku Log Harian Anak diserah kepada ibu bapa semasa mengambil kanak-kanak pulang. Pendidik membantu kanak-kanak mengelap badan dari bahagian kepala hingga ke kaki termasuk bahagian pelipat dan bahagian sulit sehingga kering.

Pendidik membantu kanak-kanak yang masih perlu bantuan. Mempunyai alat pemadam api yang belum tamat tempoh dan diletakkan di tempat yang sesuai. Kanak-kanak diajar mengemas diri dengan baik.

Kanak-kanak bermain jongkang-jongket dengan cara yang betul dan bilangan kanak-kanak seimbang di kedua-dua belah. Pendidik memastikan kanak-kanak menggunakan ubat gigi, memberus gigi, berkumur dan mencuci mulut dengan betul, kemudian menyimpan berus gigi di tempat asal. Pendidik menjadikan masa makan ceria dan gembira. Pendidik memastikan kanak-kanak bermaafan dan memberi bimbingan dan penerangan kepentingan berbaik-baik, berkongsi mainan dan bantu-membantu sesama rakan.

Sistem PERMATA Q

Pendidik memastikan kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi. Pendidik memastikan kanak-kanak tidak menghayun buaian terlalu laju. Pendidik menunggu bersama kanak-kanak. Pendidik memberi peluang bermain kepada semua kanak-kanak dengan cara membuat giliran. Pendidik telah mengambil langkah-langkah keselamatan dan sentiasa mengawasi kanak-kanak semasa aktiviti berjalan Pendidik memastikan kanak-kanak dapat menghasilkan tampalan. Pendidik membantu kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing.

  ATLANTIS CODE CHARLES BROKAW PDF

Ada tong sampah yang mencukupi bagi melatih kanak-kanak membuang sampah. Pendidik telah mengambil langkah-langkah keselamatan dan sentiasa mengawasi kanak-kanak semasa aktiviti berjalan. Pendidik menunjukkan minat dan menghargai hasil kerja kanak-kanak.

Kebersihan Diri Bayi dan Kanak-kanak.

Pemeriksaan kesihatan dijalankan oleh Pegawai Kesihatan secara berkala. Pendidik menggunakan bahan dan props dalam aktiviti pergerakan kreatif.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Pendidik memperkenalkan bacaan kepada kanak-kanak secara kreatif, lucu dan menyeronokkan. Sinki bersih dan rak pengeringan pinggan mangkuk. Kanak-kanak yang sudah berdikari tahun. Peralatan untuk menghidang makanan pinggan mangkuk, cawan, sudu, dsb fizkial sesuai. Cantuman Bentuk Shape Sorting Box. Kanak-kanak digalakkan membuang air dan mencuci bahagian sulit sebelum mandi.

Pendidik pantas memerhati dan mengawasi kanak-kanak semasa bermain bagi memastikan keselamatan mereka, bertindak segera jika keadaan merbahaya atau berlaku kemalangan atau kecederaan. ;enderaan Pembesar Magnifying Glass. Air dalam kolam sentiasa ditukar setiap 2 hari.

Pendidik memberi pujian kepada kanak-kanak kerana mereka telah berdamai.